El bokeh és un recurs que s’escau molt per a les fotos nadalenques. Hi aporta una sensació de confort i calidesa que s’adiu molt amb aquestes festes.

Ja fa temps doncs, que tenia ganes de fer una foto d’aquest estil, però requereix temps i ganes de muntar tota la paradeta: flaixos, soports, paraigues, trípodes, càmera… però finalment ho he aconseguit, així que aquí us presento la foto a mode de minitutorial:

Primer de tot va ser questió de muntar el fons, unes bombetes a uns 5 metres de la càmera, i a uns 2 metres l’objecte en questió. Per a la foto vaig fer servir un objectiu 70-300 a 185mm.

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

Presa d'exposició del fons

A continuació vaig situar un flaix a 45º per la dreta i per sobre del ninot. Com podeu veure la il·luminació cobreix una gran part de l’objecte però crea una gran ombra per l’altre costat.

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

Flaix principal 45º a la dreta

Per a solucionar això i donar-li més efecte de relleu, vaig situar un segon flaix rebotant contra la paret a 45º per l’esquerra i per darrere del ninot, de manera que li creava una línia blanca al perfil esquerre.

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

Flaix secundari, rebotat en superfície blanca 45º a l'esquerra per darrere

En provar les dues llums juntes però, vaig donar-me compte que la part esquerra de la cara del ninot tenia massa ombres, principalment la que li creava el nas.

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

Combinació dels dos flaixos

Per a resoldre aquesta ombra, vaig col·locar un paper blanc a 45º a l’esquerra i a uns 20 cms. de la figura, per emplenar aquestes ombres i donar-li una aparença més uniforme.

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

Afegint superfície blanca per a emplenar les ombres, 45º a l'esquerra, per baix

Un cop observat el resultat de la il·luminació i veient que era correcte, vaig acabar movent les llums del fons per a emplenar l’espai buit i així crear la imatge final!

Foto Nadal, llums, bokeh, Joan Torrens

La toma final, recol·locant les llums del fons

Espero doncs, que us hagi agradat aquest minitutorial. Les dades exif de la fotografia final són: 185mm, ISO 200, 1/15 seg. f/9,5.

Us recordo que si voleu aprendre a controlar el bokeh de la vostra càmera i aprendre a fer unes bones fotografies de Nadal, aquest dissabte farem la passejada fotohistòrica especial de Nadal a la Sagrada Família, no us ho perdeu!

I Bones Festes a tots!

 

Aquí teniu un slide amb les 6 fotos per a poder-ne veure l’evolució més fàcilment:

Pin It on Pinterest